ETF: iShares JPMorgan USD Emerg Markets Bond

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Μετοχές: Ψάχνοντας για καταφύγια εν μέσω μεταβλητότητας



Του Ben Steverman

Αν και οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ πέφτουν από τα υψηλά του Απριλίου, δεν πλήττονται όλες οι μετοχές το ίδιο. Ενώ ο Standard & Poor’s 500 πέφτει 5,6% από τις αρχές Μαΐου, πολλές λεγόμενες ‘αμυντικές’ μετοχές διατηρούνται σταθερές.

Ο S&P 500 Consumer Staples index πέφτει μόλις 0,68% τον Μάιο, η καλύτερη επίδοση μεταξύ των 10 σημαντικότερων τομέων του S&P 500. Στις 17 Μαΐου, η μετοχή της εταιρίας Kellogg (K) έφτασε σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων, και διαπραγματεύεται στην υψηλότερη τιμή της από τον Οκτώβριο του 2008.

Οι επενδυτές μπορεί να αποσύρονται προς ασφαλή καταφύγια, λόγω των πρόσφατων πρωτοσέλιδων, όπως η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα. Ή μπορεί απλά να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών μετά από την άνοδο 80% του  S&P από τις 9 Μάρτη του 2009 μέχρι της 23 Απριλίου 2010. «Η αγορά θα προχωρούσε  σε διόρθωση, και η Ευρώπη ήταν απλώς η αφορμή», λέει ο Mitch Schlesinger, επικεφαλής επενδύσεων στην FBB Capital Partners.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ανάκαμψη του περασμένου έτους, η οικονομία και η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να μπαίνουν σε μια νέα φάση, λέει ο Jim Meyer, principal και επικεφαλής επενδύσεων στην Tower Bridge Consultants.

Στην πρώτη φάση, «παλαιά προβλήματα αρχίζουν να εξαφανίζονται», λέει. Τα κέρδη οι μετοχές ανακάμπτουν. Στη δεύτερη φάση, «η διαδικασία επούλωσης» συνεχίζεται, αλλά νέα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται, όπως τα δημοσιονομικά δεινά της Ελλάδας και ανησυχίες για τα χρέη άλλων χωρών, ή για την προοπτική υψηλότερου πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων.

Μια αύξηση της μεταβλητότητας της χρηματιστηριακής αγοράς δείχνει πως οι επενδυτές ανησυχούν. Το Chicago Board Options Exchange Volatility Index, ή VIX, ενισχύθηκε 82% τον περασμένο μήνα. Για τους επενδυτές, οι ‘αμυντικές’ μετοχές, συχνά σταθερές, σχεδόν βαρετές στην διακύμανση της τιμής τους, είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί αυτό το είδος του στρες.

Αλλά πού θα βρείτε αυτά τα καταφύγια ανάμεσα στις μετοχές;

‘Ενας παραδοσιακά αμυντικός τομέας είναι οι εταιρείς κοινής ωφέλειας, αλλά δεν είναι αγαπητές σε όλους. Υπάρχει ένα "ερωτηματικό" για τον τομέα, λόγω των ανησυχιών για την κανονιστική ρύθμιση και το υψηλό κόστος των πρώτων υλών, λέει ο Oliver Pursche, συν-διαχειριστής χαρτοφυλακίου της GMG Defensive Beta Fund (MPDAX). Το Μάιο, ο δείκτης S&P 500 Utilities πέφτει 2,7%, η τρίτη καλύτερη επίδοση, μετά τα consumer staples και τις τηλεπικοινωνίες.

Ο Pursche προτιμά μετοχές consumer staples, όπως η PepsiCo (PEP) και CVS Caremark (CVS), τις οποίες κατέχει.
Οι εταιρίες αυτού του τομέα τείνουν να έχουν πιο σταθερά επιχειρηματικά μοντέλα, επειδή πωλούν προϊόντα που οι άνθρωποι πρέπει να αγοράσουν σε αντίθεση με τα πιο εκλεκτικά προϊόντων που προσφέρει ο τομέας consumer discretionary.

Αν ανησυχείτε για τη δουλειά σας, «θα αναβάλετε την αγορά ενός νέου καναπέ ή των επίπλων για το υπνοδωμάτιο», λέει ο Pursche. «Δε θα αναβάλετε την αγορά σαμπουάν».

Στα βάθη της ύφεσης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, οι πωλήσεις των εταιρειών consumer discretionary του  S&P 500 μειώθηκαν κατά μέσο όρο 13,5%. Οι πωλήσεις των εταιρειών consumer staple μειώθηκαν 5,5%.

Ενώ οι πωλήσεις είναι σχετικά σταθερές στις ΗΠΑ, πολλές μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες consumer staple παρουσιάζουν επίσης ανάπτυξη στο εξωτερικό. Ο Meyer, ο οποίος κατέχει Kellogg και Colgate-Palmolive(CL), αναφέρει ότι οι δύο εταιρείες κάνουν καλή δουλειά «στη διείσδυση στις αναδυόμενες αγορές». Η PepsiCo, στο μεταξύ, έχει «κάνει καλύτερη δουλειά στην κατανόηση της κινεζικής αγοράς από οποιονδήποτε άλλο», λέει ο Pursche.

Ισχυρές εταιρείες με ισχυρά επιχειρηματικά μοντέλα μπορούν να βρεθούν σχεδόν σε κάθε τομέα. Ο Schlesinger της FBB Capital επισημαίνει την International Business Machines (IBM), την οποία κατέχει. Αν και οι πωλήσεις της ΙΒΜ υποχώρησαν 7,6% το 2009, τα κέρδη αυξήθηκαν, με τα καθαρά κέρδη ενισχυμένα 8,9% πέρυσι, παρά την ύφεση.

Καθώς οι εταιρείες δαπανούν για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων πληροφορικής τους, «η τεχνολογία μπορεί να είναι αμυντικός τομέας επειδή είναι μια από τις λίγες περιοχές που είναι αποδέκτες των κεφαλαιακών επενδύσεων», λέει ο Schlesinger.

Ο Frank Ingarra jr, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Hennessy Funds, προσφέρει τρία κριτήρια για καλές αμυντικές μετοχές: ισχυρές ταμειακές ροές, ισχυρά μερίσματα, και μέγεθος. Όσο μεγαλύτερη είναι μια επιχείρηση, τόσο πιο διαφοροποιημένες είναι οι ροές εσόδων της. «Μια μεγαλύτερη εταιρεία λογικά θα είναι καλύτερα προστατευμένη έναντι των αγορών που είναι σε πτώση», λέει ο Ingarra.

Φτηνά ευρήματα

Τα μερίσματα είναι πολύτιμα σε μια εποχή που τόσες άλλες επενδύσεις, από τα money market funds μέχρι τα ομόλογα-δίνουν πολύ μικρές αποδόσεις. «Είναι καλύτερα να αγοράσετε μετοχές ενός σταθερού ονόματος και να πάρετε  το μέρισμα», λέει ο Thomas Nyheim, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Christiana Bank & Trust.

O Meyer επισημαίνει ότι η Johnson & Johnson (JNJ) ανέφερε απόδοση μερίσματος 3,43%, πάνω από το 3,36% που είναι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ.

Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου λένε ότι υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι  αμυντικές μετοχές ενδέχεται να ξαναγίνουν δημοφιλής: Είναι φτηνές.

Κατά τη διάρκεια του ράλι του παρελθόντος έτους, πολλές εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης με αμυντικά χαρακτηριστικά έμειναν πίσω από το υπόλοιπο της χρηματιστηριακής αγοράς, ακόμη και καθώς τα κέρδη ανέκαμψαν. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές φαίνονται φθηνές με τρόπους μέτρησης όπως ο λόγος τιμής προς κέρδη(p/e). «Τα πολλαπλάσια [των αμυντικών] μετοχών έχουν μειωθεί αρκετά δραματικά», λέει ο Nyheim.

Αναφέρει τη Johnson & Johnson ως παράδειγμα: Τα τελευταία 20 χρόνια, η εταιρεία είχε κατά μέσο όρο p/e. 22, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. To παρών πολλαπλάσιο της μετοχής είναι 13,5.

Ένα αμυντικό χαρτοφυλάκιο μετοχών μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να αποφύγουν τη μεταβλητότητα και να κοιμούνται ευκολότερα τη νύχτα. Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολικά αμυντική στάση μπορεί να έχει κόστος, καθώς μπορεί να χάσετε τα κέρδη από πιο ριψοκίνδυνες μετοχές.

«Είναι σημαντικό για τους επενδυτές να μην το παρακάνουν,» λέει ο Pursche. Παρά τα τρομακτικά πρωτοσέλιδα, «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο να βελτιώνονται».

Παρόλα αυτά, ποτέ κανείς δεν ξέρει ποια οικονομική απειλή μπορεί να ελλοχεύει. «Πάντα είναι μια καλή στιγμή να είναι κανείς λίγο αμυντικός»,  λέει ο Schlesinger. Είναι μια καλή ιδέα να μην «έχετε συνέχεια το πόδι σας στο γκάζι».

Ο Ben Steverman είναι ρεπόρτερ για το Finance Channel του Bloomberg BusinessWeek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου